Objavljeno: 04.02.2015 Ažurirano: 26.12.2023

Najbolja ponuda za Sicilija letovanje 2024 uz posetu Rima i Venecije | First minute ponuda od 470€ uz besplatne rezervacije na broj 011 7450 444

Detaljnije

Iskoristite priliku da provedete leto na Siciliji i upoznate se sa neverovatnim miksom uticaja koji daju jednu neverovatnu kulturu i čine ovo putovanje iz snova. Uz bogatu istoriju i arhitekturu, kulturni diverzitet i prirodne lepote Sicilije, začinjene plažama Sicilije sa kristalno čistim morem, još ponešto je neverovatno na ovom ostrvu.  Pitate se šta? Tačan odgovor je – sicilijanska hrana!

Sicilijanska kuhinja je nešto što se može opisati isključivo kao mix najrazličitijih „začina“ koji daju preukusan proizvod. Uzevši u obzir nemirnu istorijsku pozadinu Sicilije, koja je za sicilijansko stanovništvo predstavljala problem, ona je u različitim periodima bila dom Grcima, Arapima, Normanima, Špancima, Francuzima, a naravno i Italijanima, postaje jasno zašto je hrana na Siciliji tako raznovrsna a u isto vreme i unikatna. Ono što je najbitnije je da je svakako ukusna, i da privlači mnoge turiste da odu na putovanje na Siciliju, ali i da joj se uvek rado vrate.

Uticaji na sicilijansku kuhinju

Najveći broj stanovnika Sicilije je živeo na u selima ili su u pitanju bili pripadnici siromašnih domaćinstava, te je to uticalo da su najzastupljenija jela zapravo bila i najjeftinija, jer su se stanovnici Sicilije snalazili sa onim što im je bilo dostupno. Tu jednostavnost je svaki od pomenutih naroda obogatio delom svoje kulture i kuhinje, učinivši Siciliju najživopisnijim ostrvom u Mediteranu. Tako se u sicilijanskoj hrani može osetiti orijentalna, grčka i španska kuhinja, uz neizbežnu italijansku kuhinju, čiji je ona deo, ali opet priča za sebe, pogotovo uzevši da se italijanska kuhinja razlikuje od regije do regije. Naravno, ne bi bilo moguće uneti toliko uticaja u kuhinju jedne zemlje (pokrajine) da ta regija nema tako pogodne prirodne uslove u kojima bi neophodni sastojci za recepte, uspevali. Naime, prijatna mediteranska klima, uz plodno vulkansko tlo, koje postoji zahvaljujući poslednjem aktivnom vulkanu u Evropi, Etni, i uz ribom i morskim plodovima prebogato more koje je okružuje, Sicilija je imala sve što je potrebno da privuče pomenute osvajače ali i uslove da stvori unikatne ukuse i jela sa najrazličitijim biljnim i životinjskim vrstama.

  • Svi ovi narodi su doneli različite namirnice koje su danas uobičajeni sajstojci u sicilijanskim jelima.

Počevši od Grka koji su među prvima stigli na Siciliju, počinje poljoprivredni uspon, pa time i uzgajanje žitarica koje su sastavni deo svake nacionalne kuhinje. Uz žitarice, Grci počinju da proizvode grožđe i masline, pa su danas sicilijanska brda i priobalne regije prekrivene maslinjacima i vinogradima koja dodaju pravu mediteransku notu, upotrebom maslinovog ulja i vina u svakodnevnoj ishrani. Romani koji su sledeći stigli na ovo ostrvo su povećali uzgoj mahuna, da bi u ranom srednjem veku i  arapskim osvajanjima Sicilije, stigli i orijentalni začini, slatko kisela jela kao i počeci punjenja povrća, uz orašasto voće poput pistaća i badema, koje je standardni deo arapskih poslastica.

Sastavni deo italijanske a samim tim i sicilijanske ishrane je riba. A usoljene sardele koje Sicilijanci obožavaju, su usvojen način pripreme usoljene ribe, stigao od strane Normana, koji su tradicionalno usoljavali haringu u svojoj skandinavskoj postojbini. Konačni „van italijanski“ uticaj je stigao od Španaca. Španci su dodali notu svojih punjenih dezerata uz upotrebu narandže i limuna u gotovo svakom obroku.

Glavni začin ukusu sicilijanske hrane je dala italijanska kuhinja sa neizbežnim korišćenjem pirinča i paste tj. rezanaca različite dužine i oblika (špagete, makarone, pena, fusili, njoke itd.), kao i sira i paradajza.

Osnovni sastojci sicilijanske kuhinje

Pošto je Sicilija italijansko ostrvo, ona je i najjužnija regija Italije, koja ima u potpunosti svoje karakteristike ishrane, pa su zato osnovni sastojci sicilijanske kuhinje:

  • paradajz (bilo svež, bilo kuvan)
  • masline + maslinovo ulje
  • artičoke
  • beli luk
  • pomorandže
  • Ragusano sir
  • patlidžan
  • tikvice
  • neke vrste ribe: sardele, tuna i sabljarka (neke su usoljene)
  • biber itd.

Najpoznatija sicilijanska jela i dezerti

  • Paste (Pasta alla Norma– ime dobila po operi, Pasta sa sardelama...)
  • Arancini tj. Arančini (kroketi od pirinča)
  • Riblji kuskus
  • Parmigiana od patlidžana (melanzane parmigiana)
  • Rolnice od patlidžana (involtini di melanzane)
  • Cannoli tj. Kanoli (dezert)
  • Torta „Cassata“ (dezert)
  • Sicilijanski kolač od sira...

„U vinu je istina“

Sicilijanska kao ni italijanska kuhinja, ne može bez vina, pomenuti s obzirom da je Sicilija jedna od najplodnijih vinogradskih regija, čije su brdske padine oslikane grožđem. Sicilija je danas dom za svetski  poznata sicilijanska vina, koja zauzimaju visoko mesto na tržištu. Ipak, dugo je Sicilija bila najpoznatija po svom jakom i slatkom dezertnom vinu Marsala, iz istoimene oblasti na Siciliji, koju turisti rado posećuju ne bi li probali originalna vina i osetili duh Sicilije.

Ako ste od ove priče ogladneli, a znate da nema boljeg načina nego da probate hranu u zemlji iz koje potiče, leto 2015. provedite malo drugačije i odaberite najpovoljniji aranžman za letovanje na Siciliji preko Fun Group turističke agencije.