Balkanska 27, Beograd
Pon-Pet 10-19h, Sub 10-16h

Bečka šnicla - poreklo, recept i gde pojesti u Beču

bečka šnicla sa krompirom i limunom

LAST MINUTE: paket aranžman - 3 noćenja sa doručkom u Moskvi i noćenje sa doručkom u Varšavi (hoteli sa 3*) i prevoz. Broj mesta je ograničen. Pozovite odmah 060-500-61-60.

Bečka šnicla je jedan od simbola Austrije i grada Beča. Međutim, priča o ovom specijalitetu počinje mnogo pre Beča. Saznajte poreklo ukusnog jela, gde pojesti tradicionalnu šniclu u Beču i savršen recept za bečku šniclu.

Istorija bečke šnicle

Da bismo razumeli poreklo jela koje zovemo bečka šnicla, moramo da se vratimo nekoliko vekova unazad, tačnije, u doba Vizantijskog carstva. U vreme najveće moći, Vizantijsko carstvo je bilo glavno mesto dešavanja, dok je Konstantinopolj bio centar sveta.

Vladari carstva su sebi mogli da priušte šta god su hteli. Budući da tada nije bilo moguće kupiti hiper automobile i dijamantske maske za telefone, zadovoljili su se da svoje bogatsvo pokazuju hranom. Ali ne bilo kakvom hranom, već pozlaćenom!

Ubrzajmo nekoliko vekova unapred, dolazimo do srednjevekovne Italije. Italijani su bili malo zavidni na svoje komšije iz Vizantije, pa su i oni sami počeli da ukrašavaju svoju hranu zlatnim listićima, ne bi li pokazivali svoje bogatsvtvo.

lavovi na kapiji
neko zlatom, neko lavovima na kapiji

Međutim, sa pojavom sve većih suša, italijani su morali da prestanu sa ovom praksom. Pritom je početkom XV veka ukinuta praksa korišćenja zlata u ishrani iz zdravstvenih razloga. Neko je bio dovoljno pametan da zlato zameni mrvicama hleba, koje bi ispržene dobile zlatnu boju.

Haj’mo još nekoliko vekova unapred, pojavljuje se Grof Radetski, dobro poznat ljubiteljima bečkih koncerata po čuvenom Radetskom maršu. Radetski je tokom svojih pohoda po Italiji imao priliku da proba lokalne specijalitete severne Italije.

Navodno, jedan specijalitet mu se posebno dopao - Costoletta alla milanese, za koju Italijani tvrde da je prava ,,Bečka šnicla’’ dok je pomenuta samo kopija. On je u jednom svom izveštaju pomenuo veoma ukusan obrok od teletine, a po svom povratku, sam Car Franc Josef I je tražio od Radetskog recept, ostalo je istorija.

Šta je uopšte bečka šnicla?

Bečka šnicla je tanko parče telećeg buta, posuto mrvicama hleba, prženo u ulju i servirano sa limunom i krompirom u raznim verzijama (salata, pomfrit, kuvan…) Može se reći da je ovaj specijalitet obavezan doživljaj tokom posete Beča.

Tradicionalna je samo bečka šnicla od teletine. Ono što je zanimljivo za modernu bečku šniclu je to što je zakonom zabranjeno da obrok nosi ovaj naziv (Wiener Schnitzel) ukoliko se ne sprema sa teletinom. Ako se sprema sa svinjetinom, obično nosi naziv Schnitzel Wiener Art.

Recept za savršenu Bečku šniclu

Kako bi se napravila prava bečka šnicla, meso mora biti izlupano na tanke komade, u suprotnom je isto kao teleći kotlet ili obična pohovana šnicla.

Trebaće vam:

  • 4 teleće šnicle od buda (150 gr)
  • 2 jaja
  • 2 kašike nezaslađene slatke pavlake
  • 1 Kašičica Soli
  • ½ kašičica bibera
  • 60 gr brašna
  • 80 gr prezli
  • Maslaca ili ulje za prženje
  • 1 limun

Proces pripreme

  1. Isperite meso, prosušite ubrusom, a zatim izlupajte tanko.
  2. U jedan tanjir razmutite jaja, pavlaku, so i biber. U drugi brašno, a u treći prezle.
  3. Šnicle zavaljajte u brašno (višak protresite), a potom potopite u tanjir sa jajima, zatim u prezle. Nemojte previše da pritiskate, kako bi prezle ostale suve.
  4. Pržite u tiganju na temperaturi od 160 - 170 stepeni dok ne dobije čuvenu zlatno-braon boju. Šnicla mora da pliva u tiganju, kako bi se ispržila jednako.
  5. Tokom prženja, redovno protresite tiganj i pokupite maslac kašikom i posipajte preko mesa.
  6. Nakon minut i po, okrenite na drugu stranu
  7. Kada obe strane dobiju zlatnu boju, šnicla je spremna.
  8. Izvadite iz tiganja i pustite da se ocedi.

Gde jesti bečku šniclu u Beču

Beč je čuven po mnogo tome, vrhunskoj arhitekturi, raznim pecivima, tortama, božićnim pijacama, a naravno i bečkoj šnicli. Kako biste osetili autentični ukus Beča, uputite se u sledeće restorane i pojedite tradicionalnu bečku šniclu.

Skopik & Lohn - Lepoldsgasse 17

Lociran u srcu druge četvrti, ugošćava gladne posetioce još od 2006. Poznat je po sezonskoj i hrani vrhunskog kvaliteta, prijateljskom i pametnom osoblju, šarmu i naravno, bečkoj šnicli.

Šnicla je ovde jedno vreme bila glavno jelo. Šnicla je laganija, a uvek dolazi sa izborom krompir salate ili krastavac salate. Porcije su velike, a šnicla je savršeno pržena spolja i iznutra, možda i najbolja bečka šnicla u Beču. Očekujte da za ovo zadovoljstvo platite oko €20.

Pfarrwirt - Pfarrplatz 5

Ovaj restoran sebe naziva najstarijom tavernom u Beču. Dok su mnoga jela sezonska, šnicla je specijalitet tokom cele godine. Šnicla je odlična i neverovatno hrskava, a ovde se sprema na način gde vazduh ostaje između mesa i hrskave korice. Cena obroka je oko €20.

Am Nordpol 3 - Nordwesbahnstrasse

Am Nordpol je boemski raj, skriven u drugoj četvrti, sa enterijerom koji izgleda više kao dnevna soba kolekcionara antikviteta nego restoran. Rasparene stolice ovde zapravo deluju harmonično.

Meni u ovom restoranu je eklektičan koliko i same dekoracije, a bečka šnicla je prava stvar. Porcije su ogromne, a šnicla je fantastična. Cena je oko €18.

Figlmuller - Wollzeile 5

Jedan od najpoznatijih restorana u gradu je počeo kao vinska taverna na periferiji grada, a od svog premeštanja u centar, jedan je od glavnih mesta. Njihove šnicle su bukvalno veće od tanjira na kojem su poslužene!

Za razliku od ostalih pomenutih restorana, ovde se šnicla pravi od svinjetine, pa ako želite da za promenu, probate lakšu verziju ovog specijaliteta, Figlmuller je savršeno mesto. Cena je oko €15.

Isprobajte recept koji smo vam predstavili i oduševite sebe ili svoje bližnje. Ukoliko niste toliko vični spremanju, a volite putovanja, rezervišite fantastinčni novogodišnji aranžman za Beč i uživajte u tradicionalnom specijalitetu iz prve ruke.