Objavljeno: 03.01.2018 Ažurirano: 25.12.2023
  • Palermo - Sicilija

Najbolja ponuda za Sicilija letovanje 2024 uz posetu Rima i Venecije | First minute ponuda od 460€ uz besplatne rezervacije na broj 011 7450 444 do

Detaljnije

Postoji mnogo razloga zašto je odmor na Siciliji odličan izbor, fantastična priroda u srcu Mediterana, rajske plaže, najveći vulkan u Evropi, živa mešavina kultura, a da ne pričamo o sicilijanskoj kuhiniji.

Jedna od stvari koja karakteriše Siciliju i celu Italiju je naravno fudbal, a fudbalski klub Palermo je od velike važnosti za ostrvo. Pročitajte istoriju fudbalskog kluba Palermo i njegov značaj za stanovnike, kao i savete za pravi doživljaj fudbala na Siciliji.

U.S. Cita di Palermo - Duh zajedništva

Glavni grad Palermo nudi mnoštvo stilova i ukusa, od egzotičnih arapskih kupola i bujnih baroknih fasada do arhaičnih palata. Arhitektura govori o kulturnoj raznolikosti regionalnog glavnog grada Sicilije. Ovo je u velikoj meri usled istorije grada, a njegov strateški položaj u srcu Mediterana, doveo je talas za talasom okupatora, uključujući Kartaginu, Grčku, Rim, Francusku, Španiju i arape.

Kao takav, u Palermu nema zajedničkog stila; nikada nije bilo i verovatno nikad neće biti. Međutim, u ovom urbanom loncu kultura postoji jedan izvor kolektivnog identiteta: U.S. Citta di Palermo - fudbalski klub Palermo. Podrška za Rosanere često dolazi ruku pod ruku sa osećanjem pripadnosti Siciliji, a sa tim i redovno pojavljivanje sicilijanskih zastava na tribinama.

Fudbal je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, a fudbalski klub Palermo je jedan od najistaknutijih fudbalskih klubova u Italiji. Sa više od 100 godina istorije, fudbalska tradicija u Palermu je jaka. Na dan utakmice, navijači nagrću na stadion, a ako želite da doživite pravi italijanski fudbal, noć na stadionu je nezaboravan način da to uradite.

U Italiji, fudbalski timovi predstavljaju intenzivni nacionalni i lokalni ponos. Lokalni tim se podržava gotovo religiozno, a neka bog bude od pomoći svim posetiocima koji se usude da kritikuju domaćine. Lokalci, naravno, raspravljaju o svim aspektima performansi svakog igrača, o učinku trenera, finansiranju, kao i o suđenju. Mnogi divlji gestovi i žučne rasprave koje vidite na trgovima tokom kafe i pića imaju svoj koren u najnovijem fudbalskom meču Palerma.

Istorija fudbalskog kluba Palermo

Klub je osnovan 1900. godine, od strane britanskog konzula i njegovog italijanskog kolege, otuda i naziv Anglo Palermitan Athletic and Football Club. Klub je tokom godina učestvovao u raznim takmičenjima, a dolazilo je i do više promena imena kluba, kao i klupskih boja.

Nakon Drugog svetskog rata, klub se šetkao po prvoj i drugoj ligi, tj. Seriji A i B. Tokom 70ih, ustalio se u Seriji B, a uprkos tome su došli do dva finala kupa Italije. Do 2000ih, Palermo se vrteo između Serija B, C1 i C2.

Moderna era kluba kreće sa dolaskom istaknutog predsednika Mauricija Zamparinija. Pod njegovim vođstvom, klub je u sezoni 2004/2005 došao do Serije A, nakon 31 godine igranja u nižim ligama.

Relativno dobri rezultati ostvarivani su do sezone 2012/2013, kada je klub ponovo spao u nižu B ligu. Ove sezone, klub je zauzeo pretposlednju poziciju na tabeli Serije A.

Image
Stadion Palerma na Siciliji

Ludnica domaćih utakmica - Stadion Renzo Barbera

Domaće utakmice održavaju se na stadionu Renzo Barberi, koji se nalazi u naselju Favorita. Stadion ugošćava 37.619 navijača. Novi stadion je u planu, ali trenutno nije napravljen nikakav potez. Ulaznice su dostupne preko brojnih online prodavaca, konsijerža u hotelima i direktno na stadionu.

Utakmice sa najvećim žarom se igraju protiv Katanije, pa ako želite pravi fudbalski doživljaj Sicilije - ovo je utakmica na koju treba otići. Tada se cela Italiji priključuje fudbalskog spektaklu ,,Sicilijanskih derbija" - žestoke borbe između ova dva tima. Ako ste dovoljno srećni (lokalci će postati apsolutno zeleni od zavisti) da nabavite karte, budite spremni za glasnu i bujnu atmosferu.

Verni navijači

Većina pristalica Palerma dolazi iz grada i okolnih mesta. Međutim, Palermo je takođe popularan širom zapadne Sicilije, kao i među sicilijanskim imigrantima u severnoj Italiji, što je dovelo do toga da je Palermo ima zaista mnogo navijača u gostujućim utakmicama. Navijača Palerma, uglavnom sicilijanski emigrante, ima i van Italije.

Podrška fudbalskom klubu je blisko povezana sa snažnim osećanjem pripadnosti Siciliji. Nije neuobičajeno videti sicilijanske zastave koje donose navijači i ultrasi tokom utakmica. Navijači Palerma takođe su sjedinjeni sa ultrasima fudbalskog kluba Leće.

Ova veza je pojačana prelaskom Fabricia Mikolija, ključnog igrača i kapitena Palerma, u Leće. Mikoli je bio najupečatljiviji igrač, postavljajući mnoge klupske rekorde. Zbog veza sa mafijom napustio je Palermo i kao slobodan igrač priključio nižerazrednom klubu.

Najveći rivali Palerma su njihove sicilijanske komšije, Katanija. Žustrina koja okružuje Derby di Sicilia je jaka i otrovna. Tada se često može videti grafit "Forza Etna" preko zidova u Palermu, groteskna molba vulkanu da opustoši Katanija, koji leži bespomoćno u senci vulkana.

Netrpeljivost je brutalno izložena u februaru 2007. godine, nakon što su nasilni sukobi između navijača kulminirali u smrt jednog policajca. Međutim, obe grupe navijača imaju više zajedničkog nego što bi voleli da priznaju. Obe grupe imaju upečatljiv osećaj ponosa na svoje ostrvo, a veliki deo njih se više smatra sicilijancima nego italijanima. Sicilijanske zastave su vidljive na utakmicama oba kluba.

Duh fudbala je samo jedan od fantastičnih iskustava koje možete doživeti na Siciliji. Uverite se u lepotu magičnog ostrva iz prve ruke i rezervišite svoj aranžman već danas.