Objavljeno: 10.05.2017 Ažurirano: 26.12.2023
  • panteon jedan dan u Rimu

Najbolja ponuda za Sicilija letovanje 2024 uz posetu Rima i Venecije | First minute ponuda od 450€ uz besplatne rezervacije na broj 011 7450 444

Detaljnije

Tokom putovanja na magičnu Siciliju napravićemo pauzu u Rimu, gde ste u mogućnosti da uživate u čudima večnog grada. Iako jedan dan obilaska ne predstavlja ni približno dovoljno vremena da pogledate sve relikvije i blago drevnog Rima, postoji nekoliko aktrakcija koje morate posetiti tokom vrtoglavog dana u Večnom gradu. Stvarno se može videti dosta toga.

Šetnja Rimom uz obilazak atrakcija

Kada budemo stigli u Rim, uživaćete u organizovanom panoramskom razgledanju grada i njegovih atrakcija. Međutim, ako ovo čitate jer putujete u sopstvenom aranžmanu, preporučujemo da posetite sledeće lokacije koje će savršeno ispuniti jedan dan u Rimu.

Fontana Trevi

Nijedna poseta Rimu ne bi bila potpuna bez zaustavljanja kod slikovite Fontana di Trevi. Ova divna fontana, sa intrigantno izrezbarenim detaljima korišćena je kao pozadina u mnogim filmskim ostvarenjima. Kaže se da ako bacite novčić u fontanu, to znači da vam je povratak u Rim suđen.

Image
fontana trevi jedan dan u Rimu

Španske stepenice

Piazza Di Spagna, čuvene španske stepenice, nalaze se u ulici Via Condotti i Via Fratini, nekoliko minuta hoda od fontane Trevi. Nazvana po obližnjoj palati u kojoj se nekada nalazila španska ambasada, ovo je sjajno mesto za upijanje sunčevih zraka, šolju čaja u poznatom Babbington’s Tea Room ili za popeti se uz 137 stepenika do Katedrale. Zapanjujućeg vidikovca sa kojeg se pruža pogled na more turista, gde možete odlučiti o sledećem koraku ili samo upijati ambijent ovog legendarnog spomenika kulture.

Panteon

Možda najbolje očuvan drevni spomenik Rima je Panteon, izgrađen 27. godine pne. Nekada hrišćanska crkva, danas grobnica italijanske kraljevske porodice kao i umetnika Rafaela. Ulaz je slobodan i nema pravila oblačenja tako da svi posetioci mogu da uživaju u još uvek šarenim muralalima, verskim statuama i okulusu koji omogućava dnevnoj svetlosti da obasja unutrašnjost ovog svetog objekta.

Image
panteon jedan dan u Rimu

Piazza Navona

Ovaj trg koji ne treba propustiti je dovoljno blizu prva tri mesta da bi bio obuhvaćen na jednodnevnoj turneji. Trg Navona je dom Berninijeve popularne atrakcije  za fotografisanje ,,Fontana dei Quattro Fiumi" tj. Fontane četiri reke, i mesta okupljanja za turiste i lokalno stanovništvo gde mogu da uživaju u okolini. Kafići i prodavnice na trgu čine ovo mesto odličnom destinacijom za kafu i sveže pečena italijanska peciva na kraju dana.

Napravite pauzu za kafu

Žudite za kapućinom? Rim je prošaran ispunjenim, malim kafićima, od kojih većina nemaju mesta za sedenje. Ponašajte se kao lokalac. Uđite i platite na kasi. Uputite se ka baru gde će barista pročitati vašu porudžbinu sa računa i ona će se gotovo odmah pojaviti. Gledanje bariste na delu je slično gledanju brzog baleta sa sjajnom koreografijom.

Ako vas noge još uvek nisu izdale, dodajte petu ili šestu atrakciju vašoj turneji. Istražite veličanstvene drevne ruševine Koloseuma ili ogromni trg iz 19. veka, Piazza del Popolo.

Image
pauza za kafu - jedan dan u Rimu

Koloseum

Izgrađen za cara Vespazijana u 72. godini, predstavlja pravo tehnološko čudo. Pruža prizor koji oduzima dah pa i pomalo jezivo iskustvo. Nekada je 50.000 gledalaca navijalo dok su se gladijatori borili za život i smrt sa divljim životinjama, kao i međusobno.

Posetite drugi i treći nivou iznutra kako biste uživali u pogledu na ogromnu arenu i hipogeum; lavirint podzemnih prolaza kroz koje su milioni životinja vođene na svoju propast.  Neke ture uključuju i obilazak Hipogeuma.

Ako planirate da posetite Koloseum, važno je da rezervišete obilazak, tako možete preskočiti neverovatno duge redove turista. Proverite onlajn da li nude uslugu ulaska u Koloseum van redova turista.

Piazza del Popola

Ovaj trg vam možda izgleda poznato; zato što je ukrao scenu u desetinama filmova. Iako je trg u 19. veku dizajnirao Napoleonovev arhitekta, Valadier, visoki egipatski obelisk iz 13. veka dominira svojim prisustvom. Spomenik visok 115 metara je premešten iz Heliopolisa u Rim u vreme vladavine cara Avgusta. Prošetajte oko trga ili sednite negde, opustite se i gledajte oko sebe.

Možda je najbolje čuvana tajna skrivena na severnom kraju trga; Bazilika Santa Maria del Popolo. Unutra ćete naći više malih kapela, od kojih su dve pravi san za ljubitelje umetnosti. Kapela Chigi, dizajnirana od strane Rafaela je dom za više Berninijevih rezbarija i skulptura. Kapela Cerasi prikazuje dva Karavagijeva ulja na platnu iz 17. veka: Preobraćenje sv. Pavla i Raspeće sv. Petra.

Image
piaza del popola - jedan dan u Rimu

U stvarnosti, jedan pa čak i nekoliko dana nije dovoljno vremena da se Večni grad vidi, okusi i obiđe. Ali, ako imate samo jedan dragocen dan, moguće je doživeti iskustvo Rima koje će vam ostati u pamćenju dugi niz godina.