Balkanska 27, Beograd
Pon-Pet 10-19h, Sub 10-16h

Poreklo pice - zgrabite parče istorije

Poreklo pice - kada je nastala pica i gde

LAST MINUTE: paket aranžman - 3 noćenja sa doručkom u Moskvi i noćenje sa doručkom u Varšavi (hoteli sa 3*) i prevoz. Broj mesta je ograničen. Pozovite odmah 060-500-61-60.

Pica je verovatno najpoznatije jelo na svetu, makar jeste u velikim urbanim sredinama. Ipak ne bi čudilo da neotkrivena plemena imaju svoju verziju pice. U krajnjem slučaju poreklo pice i vuče korene iz malih italijanskih sela i gradića, u kom su domaćinstva sa većim brojem stanara živela oskudnim životom.

Ovo je priča o pici i tome kako i kada je pica nastala. Pica je ukusno jelo koje je najčešći izbor mladih na putovanjima. Pristupačno je i svugde dostupno. Ali kako je pica postala tako popularno jelo širom sveta i širom kultura?

Preporučujemo da nabavite barem jedno parče pice dok budete čitali ovo parče istorije i komadić kulture. Već vekovima golica čula i puni prazne stomake, a evo kako je sve počelo.

Kako je pica nastala i gde je postala popularna?

Priča počinje u Italiji, kao da to nismo mogli da pretpostavimo, tačnije u Napulju. Napulj je osnovan oko 600 godina p.n.e. Kao grčka kolonija - polis. Tokom XVII i ranog XVIII veka bio je primorski grad u velikom razvoju. Tehnički, nezavisno kraljevstvo, bio je ozloglašen po velikom broju siromašne radničke klase, tzv. Lazzaroni. Što bi bili bliži obali, broj siromašnih je rastao, a većina žitelja Napulja je živela na otvorenom, dok drugi nisu imali kuće veće od jedne sobe.

Za razliku od bogate većine, ovim Napolitancima bila je neophodna jeftina hrana koja je mogla lako da se konzumira. Upravo tada nastaje pica! Ravan komad hleba sa raznim prelivima, koji se jede za bilo koji obrok i prodaje od strane uličnih prodavaca i restorana, savršeno je odgovorio potrebama gladnih Napolitanaca.

Čak i najranije verzije pice koje su Napolitanci “prožderavali” sadržale su ukusne dodatke koje danas toliko cenimo, poput paradajza, sira, ulja i luka.

Kraljica Margarita i i čuveni Napulj

Italija se ujedinila 1861. godine a kralj Umberto I i kraljica Margarita posetili su Napulj 1889. godine. Legenda kaže da je paru na putovanju dosadili specijaliteti ukusne francuske kuhinje, pa su zatražili asortiman pica iz gradske picerije Brandi. Vrsta pice koja se kraljici najviše svidela zvala se pica mocarela - pica sa mekim belim sirom na vrhu, crvenim paradajzom i zelenim bosiljkom. Verovatno nije slučajno da je njena omiljena pita sadržala boje italijanske zastave. Od tada, priča se da je kraljičina kombinacija preliva na pici, postala poznata kao Pica Margarita.

Blagoslov kraljice Margarite je bio početak ludila za picom koje je tada obuhvatilo celu Italiju. Napulj nije bio jedino mesto u Italji poznato po pici.

U isto vreme Sicilijanci su napravili svoju vrstu pice

Ostvro Sicilija je imalo svoju verziju pice, poznatu kao sfincione ili focaccia sa debelim koricama, koju možete probati već ovog leta tokom letovanja u Siciliju.

Picerije na Siciliji, a posebno u mestu Taormina smo već preporučili, pa je praktično jedino važno da odlučite da je baš sicilija pravo mesto za vaš letnji odmor.

Iako deluje nemoguće, važno je reći i da hleb sa prelivima nije bio jedinstven samo italijanskoj radničkoj klasi, kao ni njihovom vremenu -. ,,Picu’’ su takođe jeli drevni Egipćani, Rimljani i Grci.

Pica osvaja ceo svet

Preko okeana, imigranti iz Napulja su pravili svoje hrskave pice u Njujorku i drugim američkim gradovima, uključujući TrentonBostonČikago i Sent Luis. Napolitanci su dolazili i radili fabričke poslove, kao i milioni Evropljana krajem XIX i početkom XX veka; oni nisu pokušavali da postave kulinarski trend. Ali relativno brzo, ukusi i mirisi pica su počeli da intrigiraju čula svih koji bi je probali.

Tokom Drugog svetskog rata, Ira Nevin služio je u Napulju i vratio se kao i mnogi drugi vojnici sa uspomenama na ukus pice. Ali je Nevin imao tajno oružje: Njegova porodica je bila u poslu proizvodnje rerni.

Nevin je izmislio prve gasne peći sa keramičkim postoljima za pice. Čistija i efikasnija od rerni na ugalj, omogućila je preduzetnicima da otvore picerije i tako se pica raširila brže od istopljene mocarele.

Kako su se italijanski-amerikanci i njihova hrana, selili iz grada u predgrađa, sa istoka na zapad, naročito posle Drugog svetskog rata, popularnost pice u Sjedinjenim Američkim Državama je procvetala. Prestala je da se posmatra kao "etnička" poslastica, već su je iidentifikovali kao brzu, zabavnu hranu.

Regionalne vrste pica su se pojavile a da nisu imale veze sa originalnim Napuljskim, uključujući i Kalifornija-gurmansku picu prelivenu sa svim i svačim, od piletine sa roštilja do dimljenog lososa.

Posleratna pica obrnula je pun krug i vratila se u Italiju i šire. Kao džins i rock and roll, ostatak sveta, uključujući i Italijane, navukao se na picu samo zato što je američka. Međunarodni lanci američkih restorana kao što su Domino i Pizza Hut takođe napreduju u oko 60 različitih zemalja.

Najpoznatije vrste pica danas

Kako se pica širila svetom, tako su nastajale brojne varijacije. Pre nego što pomenemo najpoznatije ukuse pica, red je reći da postoje i različiti stilovi pica, koji variraju u zavisnosti od načina pripreme testa za picu:

  • Domaća - srednja debljina testa i pelat kao osnova (iako nije u pitanju jasna kategorija, ovime možemo da podrazumevamo sve vrste pica koje možemo naručiti u Srbiji u gotovo svim picerijama)
  • Njujork / Nju Džerzi stil (srednja debljina testa, savitljivo i a posebno zahvaljujući kačkavalju koji ide kao prvi sloj na testo)
  • Pica sa tankom koricom
  • Deep Dish - Čikago stil (pica poput naše pogače, pečena u dubokom sudu sa debelom koricom)
  • Pica sa punjenom koricom (obično punjena kačkavaljem)
  • Foccacia (Fokaća - sa debelim koricama sa Sicilije) i mnoge druge.
  • Sicilijana (još jedna vrsta sa Sicilije u četvrtastom sudu pečena i tanjom koricom)

Najpopularnije vrste pica (ukusi) kod nas:

  • Margarita
  • Napolitana
  • Kaprićoza (Capricciosa)
  • Quattro stagioni
  • Quattro formaggi
  • Fungi
  • Vegetarijana i mnoge druge.

Danas možete jesti najrazličitije vrste pica, pa i određene varijante zbog kojih bi se Italijani verovatno zgranuli, poput ,,pice’’ sa nutelom. Ako vas više zanima autentični ukus prave italijanske pice rezervišite svoje letovanje na Siciliji i uživajte u unikatnom parčetu pice Sicilijane.