Balkanska 27, Beograd
Pon-Pet 10-19h, Sub 10-16h

Saher torta - istorija kolača, gde pojesti u Beču i savršen recept

saher torta

LAST MINUTE: paket aranžman - 3 noćenja sa doručkom u Moskvi i noćenje sa doručkom u Varšavi (hoteli sa 3*) i prevoz. Broj mesta je ograničen. Pozovite odmah 060-500-61-60.

Sahertorta, poznata i kao Saher kolač i Eduard Saher torta, je čuvena klasična bečka torta. Verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. Pročitajte kako je Saher torta nastala, gde probati najbolju Saher tortu u Beču i savršeni recept za pravljenje ovog specijaliteta.

Saher torta - Kako je sve počelo

Priča počinje davne 1832. godine, kada je princ von Metternich zatražio od 16-godišnjeg šegrta, Franca Sahera, da napravi tortu za svoje specijalne goste. Glavni kuvar je bio bolestan te večeri, pa je zadatak pao na mladog pomoćnika. Navodno, on je ovaj recept stvorio u istom trenutku, pod pritiskom ispunjena visokih očekivanja.

Slatko remek-delo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag. Danas, originalna Saher torta predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beča, pored čuvenih dvoraca i božićnih pijaca. Baš kao i hotel koji je sin pronalazača dezerta otvorio kasnije i koji je sada jedan od najpoznatijih hotela na svetu!

Eduard Saher, sin osnivača, je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu. Sahert torta je zapravo njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept, a njegov recept je prvi put poslužen u poslastičarnici Demel i kasnije Hotelu Sacher, koji je otvoren 1876.

Razmirice oko autorskih prava

Početkom 20. veka došlo je do pravnih nesuglasica o tome kome pripada originalni recept, tj. pravo na ime Originalna Saher Torta. Kada je hotel Sacher bankrotirao, sin Eduarda Sahera se zaposlio u poslastičarnici Demel, koji su prodavali tortu pod imenom Eduard Saher torta.

Kada su novi vlasnici hotela Saher počeli da prodaju tortu pod imenom Originalna Saher Torta, došlo je do pravne borbe između hotela i poslastičarnice. Nakon dugog sudskog postupka, a na kraju i van-sudskog poravnanja, hotel Sacher je dobio pravo da koristi naziv Originalna Saher Torta; a Demel je dobio pravo da ukrašava svoje torte pečatom na kom piše Eduard Saher Torta.

Koja je razlika između ove dve vrste?

Originalna Saher torta ima dva sloja džema od kajsija izmešu spoljašneg sloja čokoladne glazure i sunđeraste baze, dok Eduard Saher Torta ima samo jedan koji se nalazi između sunđera i spoljašneg čokoladnog preliva. Pored toga, Saher torta ima krupniji čokoladni sunđer, dok je sunđer kod Demel torte gušći i glaći.

Vremenom su se uspostavile razne varijacije na originalni recept. Danas svaka poslastičarnica ima svoju verziju Saher torte. Tako je moguće probati Saher tortu sa džemom od crvene ribizle i marcipanom, između ostalog.

Gde probati Saher tortu u Beču?

Kada se nađete u želji za šećernom dozom tokom obilaska prestonice Austrije, evo koja su to najbolja mesta gde možete pojesti odličnu Saher tortu. Kada je u pitanju saher torta u Beču cena se kreće između 4 i 7 evra.

Hotel Saher (Cafe Sacher)

Naravno, prvi izbor je čuveni hotel odakle i potiče recept. Kolač je pravo umetničo delo, sa savršeno sjajnom čokoladnom glazurom i predivnom teksturom. Ovde vam je obrok nešto više od hrane, imajte na umu da parče košta 7€. Ako ne želite da čekate (pošto je uvek gužva) možete kupiti tortu za poneti.

Poslastičarnica Demel

Osim toga što su izgubili pravo na originalni naziv, njihova verzija saher torte nije ništa manje ukusnija. Trouglasti pečat u obliku čokolade, na kojem piše Eduard Sacher Torte, je poseban dodatak.

Dommayer

Uživajte u slavljenom specijalitetu Beča u jednom od tradicionalnih mesta. Saher torta je ovde veoma jednostavna, možda i najbliža originalnom receptu Franca Sahera.

Kafe Central

Iako se Demel i Hotel Saher smatraju jedinim mestima gde možete pojesti pravu Saher tortu, to ne znači da nećete uživati u specijalitetu ovog kafea. Bogatiji sloj džema između sunđerastih slojeva doprinosi manje suvljem ukusu od ostalih recepata. Cafe Central je mesto gde su vreme provodili najviđeniji intelektualci Beča, poput Leona Trockog, Frojda i Antona Kuha.

Recept za savršenu Saher tortu

saher torta na tanjiru

Originalni recept Saher torte hotela Sacher je strogo čuvana tajna. Međutim, ovaj recept će sigurno zadovoljiti svačija nepca.

Potrebno vam je

  • 140 gr otopljenog maslaca
  • 110 gr šećera u prahu
  • pola štapića vanile
  • 6 žumanaca
  • 6 belanaca
  • 130 gr čokolade za kuvanje
  • 110 gr kristalnog šećera
  • 140 gr glatkog brašna
  • 200 gr džema od kajsije

Za glazuru pripremite:

  • 75 ml slatke pavlake
  • 20 gr maslaca
  • 100 gr kvalitetne crne čokolade
  • 50 gr šećera
  • 50 ml vode
  • 1 kašika milerama ili kisele pavlake
  • Slatka pavlaka kao prilog

Proces pripreme

  1. Izmutite omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodajte vanilu. Postepeno dodajte žumanca (jedan po jedan) i umutite ih u finu pastu. Umešajte otopljenu čokoladu.
  2. Čvrsto ulupati belanca sa kristalnim šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca.
  3. Modlu (kalup za pravljenje kolača) veličine 24 obložiti papirom za pečenje, namažite stranice maslacom i brašnom i sipajte smesu za biskvit. Pecite na 160° oko 55-60 minuta, pritom prvih 15 minuta držite vrata rerne odškrinutim za jedan prst (ne prstom, kutlačom).
  4. Tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim uklonite kalup, skinite papir, vratite poklopac kalupa, okrenite tortu i ohladiti potpuno.
  5. Kada se torta ohladi, izvucite je iz modle i prepolovite nožem. Zagrejte džem i premažite obe polovine torte, preklopite je i premažite okolo. Ostavite je da se prosuši.
  6. Sad prelazimo na glazuru. Zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem, sklonite sa vatre i promešajte iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe zakuvajte vodu i šećer dok se ne otopi, dodajte mileram (ili pavlaku) i promešajte sa čokoladom. Nek se malo ohladi.
  7. Glazuru odjednom prelijte preko torte (curiće svuda, al’ tako treba) i premažite okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostavite nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.

Kada se torta ohladi, vaše savršeno parče Saher torte je spremno.

Ukoliko želite da svoje novogodišnje putovanje zasladite ovim čuvenim specijalitetom, rezervišite najpovoljniji novogodišnji aranžman za Beč 2018.