Balkanska 27, Beograd
Pon-Pet 09-20h, Sub 10-16h

Šta ne propustiti u Ljoret de Maru

sant joan zamak ljoret de mar

Španija (Ljoret de Mar) 2018 | Leto od 285€ umesto 335€ za sve prijave do 21.07.2018.
Direktna linija za sve informacije i rezervacije 011 268 60 64 ili 060 500 61 60.

Ako ste izabrali Ljoret de Mar kao destinaciju za letovanje ili ako vam je na listi izbora, u ovom članku ćemo vam dati nekoliko saveta kako biste mogli u potpunosti uživati u ovom delu čuvene regije Costa Brava.

Sunce, plaže i sjajno vreme su svakako razlozi zašto Ljoret de Mar godišnje poseti više od milion turista. Međutim, ovo je samo deo njegovog šarma, i zato želimo da otkrijete još nekoliko mesta koje jednostavno ne možete propustiti tokom našeg putovanja!

#1 Bašta Santa Clotilde

ljoret de mar santa clotilde basta

Ova divna bašta bila je postavljena u prelepom okruženju na vrhu litice sa koje se pruža fantastičan pogledom na more. Ova bašta je odličan primerak Noucentisme pokreta u Kataloniji koji je nastao kao odgovor na Modernistički pokret i naglašava red i klasicizam - pokazuje i da nisu svi bili oduševljeni Gaudijem.

Bašte Santa Clotilde su dizajnirane u stilu bašti italijanske renesanse. U ovim vrtovima videćete prelepo zelenilo, egzotične vrste biljaka i cveća. Napravite piknik i uživajte u opuštajućem pogledu na more.

#2 Crkva Sant Roma

Crkva je izgrađena u katalonsko-gotskom stilu, između 1509. i 1522. godine. Zanimljivo je da su izgrađeni odbrambeni detalji, poput vrata koja se podižu kao u nekoj tvrđavi. Kasnije su dodavane nove prostorije, kapele pre svega.

Ova građevina je postala jedna od glavnih atrakcija u Ljoretu, a turisti se uvek oduševe kada nasumično nalete na nju u toku šetnje centrom grada. Njen šareni krov i jedinstvena arhitektura će vas zaustaviti u mestu! Prosto je nemoguće da je promašite. Ulazak u crkvu se ne plaća, ali imajte u vidu da je ovo aktivna crkva i imajte poštovanja prema lokalnom stanovništvu.

#3 Modernističko groblje

ljoret de mar modernističko groblje

Ne, ovo nije greška u prevodu. Stvarno mislimo na groblje, uređeno u modernističkom stilu. Ljudi u svakodnevnom životu izbegavaju groblja i to je savršeno normalno. Asocijacija na smrt nije nešto što želite da doživite na odmoru.

Međutim, dok se budete približavali ovom groblju, steče se utisak da je smrt veoma daleko. Groblje u Ljoret de Maru je toliko bujno i puno života da ćete pomisliti da ste pogrešili neko skretanje i završili ispred čuvene Gaudijeve građevine Sagrada Familia u Barseloni.

Ovde nećete pronaći Gaudijeva dela, ali se njegov stil i te kako oseća. Razlog tome je što je idejni arhitekta učenik Gaudijeve škole, kao i većina ostalih umetnika koji su dizajnirali razne grobnice i panteone.

Otvoreno 1901. godine, modernističko groblje je rezultat donacija bogatih lokalaca koji su želeli da pokažu svoj status, kroz umetnost u večnosti smrti. Groblja su čudna mesta, plato gde se život i smrt prepliću i gde smo prisiljeni da se suočimo sa svojom smrtnošću i onih koje volimo. Neka vas neobičan stil ovog groblja ne zavara, ovo nije tipična turistička atrakcija. Zadržite dozu umerenosti i poštovanja prema ljudima koji dolaze da odaju počast onima koji nisu više tu.

#4 Zamak Sant Joan

Zamak se nalazi na vrhu brda koje razdvaja plažu Ljoret de Mar i plažu Fenals. Potiče iz 11. veka. Poprilično je uništen tokom rata između Španije i Engleske, a nakon obnove glavne kule, proglašen je za kulturno dobro.

#5 Castell d’en Plaja

Šta je bolje od srednjevekovnog zamka? Pa srednjevekovni zamak tik iznad obale! Dobro, nije baš srednjevekovni, budući da je njegova izgradnja završena 1940. godine. Nalazi se na kraju plaže Sa Caleta, a zapravo je privatna rezidencija. Tako da možete samo da uživate u pogledu iz daleka. Ko još može da kaže da živi u zamku na obali mora?

ljoret de mar castell en la plaja
ne bih se bunio ni da imam ovakav zamak

#6 Santa Christina hermitaž

Neverovatno lepo mesto za posetu. Hermitaž je otvoren do 13:00 časova, tako da je vredno imati u vidu ako želite da vidite šta ima unutra. Na levoj strani je strma stenovita staza koja vodi do čarobne plaže, koja se spušta u mirno more.

Od jula se do plaže može doći brodom iz Ljoreta. Relativno je lako doći ovde i van sezone autobusom iz Ljoreta i spuštanjem niz stazu. Vredi truda. Kafić sa povoljnim cenama otvoren je tokom većeg dela godine, kao i kiosk za sladoled i iznajmljivanje ležaja tokom sezona.

U krajnjem slučaju, samo prošetajte uz veličanstvenu obalu i uživajte u magičnom zalasku sunca. Nije kasno da rezevrišete najpovoljniji Ljoret de Mar aranžman već danas!