Balkanska 27, Beograd
Pon-Pet 10-19h, Sub 10-16h

Zašto je holandski sir toliko cenjen?

holandski sir

LAST MINUTE: paket aranžman - 3 noćenja sa doručkom u Moskvi i noćenje sa doručkom u Varšavi (hoteli sa 3*) i prevoz. Broj mesta je ograničen. Pozovite odmah 060-500-61-60.

Teško je zamisliti Holandiju bez njenih zelenih pašnjaka i crno belih krava, koje su postale deo stereotipnog identiteta holanđana isto koliko i drvene klompe, vetrenjače i lale. Međutim, to nije ništa čudno, budući da holanđani prave sir još od 200te godine nove ere.

Danas je Holandija najveći izvoznik sira na svetu, sa mlečnom industrijom vrednom više od €7.7 milijardi. Pogledajte zašto je holandski sir toliko cenjen i gde naći najbolji sir u Amsterdamu.

Zašto holandski sir?

Tradicija pravljenja sira u Holandiji ima viševekovnu istoriju. Veruje se da holanđani prave sir još od pre Hrista, a prvi konkretni dokazi su došli sa otkrićem opreme za pravljenje sira iz 2. veka. To je više od 2.000 godina pravljenja sira! Zato su holanđani eksperti na ovom polju.

Najpopularniji holandski sir je svakako Gauda, poznat po svom blagom, gotovo slatkom ukusu. Takođe je jedan od najpopularnijih i svestranih sireva na svetu. Budući da svaki sir potiče od mleka, to znači da je Holandija prava mlečna zemlja: njena bujna trava i umerena temperatura stvaraju idilične pašnjake, na kojima se krave osećaju kao za švedskim stolom.

Ne možete promašiti ova crno-bela goveda dok pasu, ako krenete na obilazak seoskih predela oko Amsterdama. Sada znate da je trava u Holandiji poznata na više nivoa.

Šta je uopšte Gauda?

Gotovo polovina proizvodnje sira u Holandiji odlazi na ovu vrstu sira. Gauda je srednje tvrd sir, sa 48% mlečne masti i blagog ukusa. Starenje pojačava ukus i čvrstoću sira. Gauda obično dolazi u kružnom obliku, u komadima težine 12 kg.

Sir nosi naziv po gradu Gauda na jugu Holandije, odakle potiče. Tokom srednjeg veka, određeni gravodi su imali ekskluzivna prava na merenje i prodaju sira, a Gauda je bila jedan od tih gradova. Farmeri i proizvođači sira bi doneli svoje koture sira kako bi ih izmerili u posebnim objektima. Zatim bi prodavali svoje sireve na trgu ispred gradske skupštine.

U Gaudi, ova tradicija se i dalje održava, svakog utorka u prepodnevnim satima, tokom letnjih meseci. Tada možete videti koture sira, obloženih voštanim ljuskama i naslagane na kaldrmu ispred skupštine grada.

Koji Gauda sir probati?

Postoji sedam različitih vrsta Gauda sira, u zavisnosti od starosti sira. Ono što treba da zapamtite je da što je sir mlađi, imaće kremastiju teksturu; kako postaje stariji, sir dobija tvrđu strukturu i oštriji ukus.

Graskaas je sir koji se dobija prvom mužom krava na proleće. Tada se dobija najkremastije mleko u godini, a sir od tog mleka je veoma bogat i kremast. Najpoznatiji brend je Beemster Graskaas, koji ima zelenu voštanu ljusku.

Mladi gauda sir ili jonge kaas je star samo četiri nedelje, a jong belegen kass je star dva meseca. Ovo su vrste gauda sira koje se najčešće koriste u sendvičima sa sirom (broodje kaas).

Stariji sirevi su extra belegen (između 7 i 8 meseci), oude kaas (10 i 12 meseci), i overjarig (1 do 2 godine).

Dobro je znati da gauda može da podrazumeva sir koji nije nužno pravljen u Holandiji. Ukoliko tražite autentični sir iz Holandije, potražite na etiketi Noord-Hollandse Gouda ili Boerenkaas. Znajte da holanđani pri izgovoru kažu hauda, a ne gauda, s tim što se slovo h izgovara slično kotrljajućem r.

Koji još holandski sirevi postoje

kolica sa sirom u Holandiji

Sad kada znate sve o Gaudi, hajde da saznamo koji još holandski sirevi postoje. Drugi najpopularniji sir je Edam. Edam je sfernog oblika, a kao i Gauda, nosi naziv po gradu Edam. Još jedna popularna vrsta holandskog sira je Leidse kaas, koji je ispunjen semenom kumina. Maasdamer je sir u švajcarskom stilu, što znači da je pun rupa. Postoje još razne vrste sireva, ipak se radi o naciji koja je prosto luda za sirom.

Gde probati najbolji sir u Amsterdamu

Ukoliko vas put ne odvede dalje od Amsterdama, a želite da probate neki od čuvenih holandskih sireva, uputite se u De Kaaskamer - u prevodu soba sira. Ovde ćete naći mlad, star, lokalni, kozji, kravlji i ovčiji sir koji možete da ponesete kući.

Možete i da odete na neku od lokalnih pijaca, odakle možete da birate između raznih prodavaca sira. Gde god da zalutate, u restorane ili pijace, ne bi trebalo da imate problem sa nalaženjem odličnog sira u Amsterdamu.

Želite da iskusite Amsterdam i još mnogo toga što ima da ponudi, i to po najpovoljnjijim cenama? Pogledajte naš aranžman za Amsterdam i rezervišite već danas!