Objavljeno: 14.01.2019 Ažurirano: 22.12.2023
  • Baloni uz svitanje u Kapadokiji

Pozovite nas za sve informacije i rezervacije na 011 7450 444 u vezi aktuelnih ponuda.

Detaljnije

Turske turističke atrakcije sežu još dalje od grada na Bosforu i atraktivne turske obale. U srcu Anadolije je smeštena ušuškana oblast Kapadokija, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, koju godišnje poseti oko dva i po miliona turista iz čitavog sveta. Ono što privlači posetioce je kombinacija prirodne lepote i jedinstvene arhitekture, nastale usled delovanja vulkanskih lava, jakih vetrova i obilnih kiša.

Ovi prizori deluju čarobno u proleće i leto, pa ukoliko još niste odlučili koja je vaša idealna destinacija za putovanja ove godine, u nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko razloga zbog kojih to treba da bude Kapadokija.

Kapadokija - čudo prirode smešteno između tri vulkana

Regija Kapadokija je smeštena na površini od 80 km2, između tri ugašena vulkana - Erdžijes, Guldag i Hasandag. Nanosi lave koji su tekli ovim predelima u prošlosti, uz uticaj jakih vetrova i kiše, formirali su fascinantne kamene strukture, neobične formacije stena sačinjenih od belog vulkanskog pepela i prirodni pejzaž koji je jedinstven u čitavom svetu.

Trag na ovom mestu je ostavila i ljudska ruka, tako što su drevni stanovnici Kapadokije primitivnim oruđem klesali stene u kojima su stvarali svoje domove, crkve, manastire i skloništa, ali danas na ovim mestima postoje i ugostiteljski objekti. Istanbul se smatra gradom sa unikatnim restoranima, ali ručak i turska kafa u stenama sa pogledom na bele pejzaže Kapadokije, definitivno važe za najlepše iskustvo turista koji su ovo isprobali.

Tragovi hrišćanstva u kapadokijskim stenama

Najstariji dokazi o nastanjivanju Kapadokije ukazuju na Hrišćane, koji su u 2. veku bežeći od Rimljana svoje sklonište pronašli upravo u stenama i kamenim formacijama u Kapadokiji. Da nije reč o običnom mitu, potvrđuju i brojni podzmeni gradovi koji su pronađeni na ovom području, kao i crkve i manastiri smešteni u stenama.

Posetiocima se pruža mogućnost da odsednu u hotelima u stenama i posete verske objekte sagrađene u njima, jer su oni ti koji pružaju najverodostojniju sliku i priliku nekadašnjeg života u Kapadokiji. Kapadokija je poznata i kao “zemlja svetaca”. Smatra se rodnim mestom Svetog Đorđa i Svetog Grigorija.

Šta Kapadokija nudi turistima?

Zbog staropersijskog značenja reči Kapadokija, ovu oblast nazivaju “zemljom lepih konja...” a tome dodaju i “...vilinskih dimnjaka”. Vilinski dimnjaci su metafora za kupe i pečurke od belog kamena koje su prirodno “izronile” iz peskom prekrivene zemljine površine sa jednom ili više kapa na svom vrhu. Ovi ukrasi su lako uočljivi u Kapadokiji, i predstavljaju prirodnu dekoraciju kakvu ljudska ruka još nije uspela da izradi.

Goreme i Urgup - najpopularnija naseljena mesta u Kapadokiji

Oblast je najpoznatija po naseljenim gradovima Nevšehir, Urgup, Avanos i Goreme, a najveću atrakciju predstavljaju tri podzemna grada: Derinkuju, Ozkonak i Kajmakli. U okviru naseljenih mesta u Kapadokiji, moguće je videti neverovatan spoj tradicije i modernih simbola koji uglavnom dolaze sa turistima. Moguće videti dobar automobil i elegantno odevene ljude, uglavnom turiste, dok su kuće i hoteli u središtu Kapadokije smešteni upravo u stenama, a lokalni stanovnici koji jašu magarce i konje su takođe uobičajena pojava.

U navedenim naseljenim mestima je moguće posetiti komplekse džamija, hamama, otomanske citadele i druge zanimljive sadržaje, ali turisti naročito izdvajaju grad Goreme, koji je poznat po predelu vilinih dimnjaka i velikom broju podzemnih gradova. Goreme je najpoznatiji po muzeju na otvorenom. U pitanju je kompleks hrišćanskih crkava u stenama, a u njima je moguće videti freske koje su proglašene za neke od najlepših primeraka rane hrišćanske umetnosti. Ovo je samo jedan od razloga zbog čega se Goreme od 1985. godine nalazi na listi UNESCO-ve kulturne baštine.  

Po svom sadržaju se izdvaja i Urgup, koji predstavlja najmoderniji deo Kapadokije s obzirom na to da, pored prirodnih lepota nudi, i odlične mogućnosti za dobar provod, uživanje u kafićima i kupovinu u raznim prodavnicama.

Image
Stene u Kapadokiji

Posmatrajte svitanje u Kapadokiji iz balona

Jedan od najlepših doživljaja koje pruža prolećno putovanje u Kapadokiju je mogućnost da se vozite balonom i sve njene lepote vidite iz ptičije perspektive. Ova oblast bi mogla dobiti i treći nadimak - zemlja balona, s obzirom na to da se u jednom danu na njenom nebu može naći i stotine ovih šarenih letelica. Ukoliko provedete noć u Kapadokiji, jedan od najlepših prizora ćete videti u zoru, kada vas probudi snažan huk stotina balona koji u svitanje poleću i obilaze čitavu oblast.

Standardna vožnja balonom traje oko 45 minuta, a posetioci mogu da se odluče za različite pakete koji uključuju dužu/kraću vožnju, doručak i druge pogodnosti. Korpe balona mogu da prime do 28 ljudi, a u skladu sa ponudom koju izaberete, imate mogućnost da u korpi budete sa samo 4 ili 5 osoba. Vožnja balonom je samo jedan od načina da obiđete Kapadokiju, a možete se odlučiti i za jahanje konja ili iznajmljivanje bicikala, koji takođe pružaju fenomenalan doživljaj.

Gde je smeštena Kapadokija i kako stići do nje?

Kapadokija je smeštena u centralnoj Anadoliji, oko 200 km severoistočno od Ankare i 70 km od Kajserija, upravnog sedišta Kapadokije. Najčešći vid putovanja u ovu oblast je putem aranžmana turističke agencije koja organizuje višednevne posete i vođenje kroz najlepše delove ove oblasti.

Kapadokija je jedna od najpopularnijih azijskih destinacija za turiste, pa je potražnja za ovim aranžmanima turističkih agencija konstantno u porastu. Kako prolećna putovanja u Kapadokiju uključuju i posetu drugim velikim gradovima, moglo bi se reći da ovaj vid putovanja podrazumeva upoznavanje sa Turskom, spajajući njenu urbanu i egzotičnu stranu koja je čini jedinstvenom zemljom i kulturom u svetu.

Pogledajte i najbolje destinacije za letovanje u Turskoj, među koji se svakako izdvaja Kušadasi - destinacija koju mladi obožavaju.